Ciężko obracające się koła przednie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Crk64
    Drive
    • 2015
    • 96

nokius, Gratulacje nabytku :!: Wreszcie się doczekałeś
    Konfiguracja miodzio a ten dach
    Zamieszczone przez nokius
    ale za to doprowadza do orgazmu :szeroki_usmiech
    Wierzę na słowo :!: :szeroki_usmiech
    Nie pozostaje Ci nic innego jak zaprezentować szkodnika 25.04 w Jaworznie :diabelski_usmiech
  • Jw1312
    Classic
    • 2013
    • 3

Witam jestem tu nowicjuszem i przepraszam z góry za błędy, a teraz do tematu. Wymieniając dziś opony w skodzie p założeniu przednich kół mechanik odruchowo przekręcił kołem i okazało się że po pierwsze koło kręci się bardzo ciężko a po drugie w pewnym momencie pojawił się dźwięk coś jakby nakręcanie sprężyny lub bardziej praca dynama przy rowerze/starsi to zapewne pamiętają/, po sprawdzeniu drugiego koła okazało się że jest tak samo ,koło się ciężko obraca ,pojawia się dźwięk dobiegający jakby ze skrzyni biegów i koło zatrzymuje się ,dodam że podczas jazdy nie odczuwam objawów o których piszę i na luzie samochód toczy się normalnie.

Komentarz

• Marian 2
      L&K
      • 2007
      • 1087
      • Octavia I combi (1U5)
      • AQY 2.0 MPI 115 KM

Po dłuższej jeżdzie 20÷30 minut warto sprawdzić czy nie grzeją się mocno tarzce hamulcowe (nie można dotknąć palcem). Jeżeli są zimne lub tylko lekko ciepłe, wszystko w porządku.

Komentarz

• Jw1312
        Classic
        • 2013
        • 3

ciężko obracające się koła cd.

Przejechałem ok. 20 km z prędkością ok. 90 /godz. kilkakrotnie hamowałem ale delikatnie i po zatrzymaniu się stwierdziłem że tarcze parzą i trudno je dotknąć nawiasem mówiąc klocki są bardzo słabe ale czy to ma wpływ na ciężkie obracanie się kół na postoju i to skrzypienie jeśli tak to co dalej?

Komentarz

• mariush19
          Rider
          • 2009
          • 639
          • Octavia III (5E3)
          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Ogólnie koła przednie będą zawsze miały większe opory przy obracaniu ich ręcznie na podnośniku, klocki do końca nie cofnięte, opory w skrzyni biegów, szczególnie na zimnym oleju. Ten odgłos "dynama" pochodzący pochodzący ze skrzyni może być całkiem normalny. Sprawdź tarcze w jakim stanie są , klocki, może czas na wymianę. Sworznie jarzma zacisku, te w osłonach gumowych też do sprawdzenia przesmarowania, to samo prowadnice klocków w zacisku i jarzmie, oraz tłoczek zacisku. Całość najlepiej połączyć z wymianą klocków i tarczy jeśli już się kończą.

Test który przeprowadziłeś na 20km z hamowaniem nie jest poprawny bo hamowałeś kilka razy rozgrzałeś tarczę więc była gorąca - to normalne. Sprawdź po 20km normalnej jazdy czy nie grzeją się felgi, czy nie sa gorące, co by świadczyło że zapieczone masz w/w elementy układu hamulcowego i trzeba to natychmiast robić.

Komentarz

• marcinb24
            Classic
            • 2013
            • 34
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ten efekt dzwiekowy dynama dopatrzylem sie i u siebie, dodatkowo moge go wywolac przy powopnej jezdzie w kolko (przy zawracaniu, oczywiscie nie napieeajac na kierownice bo by bylo slychac pompe wspomagania) zawracajac to dynamo daje lekki dzwiek łuuuuu tylko jak ciagnie skrzynia. Podejrzewam dyfer ale na prostej mam cisze. Niech ktos da znac czy sie myle czy dobrze mysle.

Komentarz

Pracuję...